Vandaag hebben Gerrit en ik een bezoek gebracht aan de Hortus Botanicus in Leiden om reden dat daar vandaag en morgen (6 en 7 mei 2011) de jaarlijkse plantenmarkt wordt gehouden. Ons doel was natuurlijk om Hoya's te bekijken in de Hortus kas, maar dat ging helaas niet door. Er werden geen bezoekers in de kas toegelaten. Jammer. Wel was, en dat wisten we uiteraard, de Hoya-kenner Paul Shirley met een marktkraam aanwezig, die enkele Hoya soorten te koop had. Natuurlijk konden we het niet laten enkele stekken van eigenaar te laten veranderen. Ik kwam met 5 nieuwe Hoya's thuis!
Hieronder een impressie van ons bezoek. Van boven naar beneden:
1. De Zweedse botanicus Linnaeus was de bedenker van een classificatiesysteem voor het plantenrijk. Met dit systeem kon voor het eerst een werkbare orde worden aangebracht in de botanische veelheid. Linnaeus reisde als ambitieuze jonge geleerde verschillende Europese landen af om zijn naam - en die van zijn systeem - te vestigen. Van 1735 tot 1737 verbleef hij in Nederland. In ons land logeerde hij bij de schatrijke bankier George Clifford, die in de buurt van Haarlem een tropische plantentuin had. Deze Hortus Cliffortianus was voor Linnaeus natuurlijk een prachtig studieobject.
In de binnentuin van de Hortus Botanicus in Leiden is dit beeld van Linnaeus te bewonderen.
2. De plantenkraampjes in de binnentuin van de Hortus Botanicus in Leiden.
3. Een prachtige vijverpartij in een van de Hortus kassen.
4. De Hoya soorten, die door Paul Shirley werden aangeboden.
5. Aristolochia grandiflora, een reusachtige bloem die door zijn onwelriekende geur vliegen lokt met als doel daarna een andere bloem te bestuiven met het verkregen stuifmeel.
6. Een geweldige Passiflora racemosa.
7. Geweldige bloem, naam onbekend.
8. We keken onze ogen uit naar deze ontzettend grote Hoya imperialis. Er zaten helaas op dit moment geen bloemen meer in.
9. Enkele uitgebloeide bloemen van de Hoya imperialis. Zelfs die waren mooi (in mijn ogen dan).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten