dinsdag 11 oktober 2011
zondag 18 september 2011
Bloemen in Hoya lasiantha?
Deze uitloper ontdekte ik afgelopen vrijdag (16 september 2011) in mijn Hoya lasiantha. Volgens mij is deze prachtige Hoya van plan te gaan bloeien.
De bloemknop van mijn Hoya lasiantha ontwikkkelt zich heel langzaam. Te zien is dat er 9 bloemen worden gevormd. Deze foto werd door mij gemaakt op 21 oktober 2011.
Helaas ging de bloei niet door. De bloemen verschrompelden plotseling na het naar binnen halen vanuit de kas naar huis toen het licht begon te vriezen. Ergens wel logisch dat dit is gebeurd maar ik kan de plant moeilijk laten bevriezen natuurlijk. Jammer, volgende keer beter denk ik dan maar.
Op 15 maart 2012 vormt zich opnieuw een bloemknop, bestaande uit 8 bloemknopjes. Op 4 april 2012 zag dit er zo uit....
De bloemknop van mijn Hoya lasiantha ontwikkkelt zich heel langzaam. Te zien is dat er 9 bloemen worden gevormd. Deze foto werd door mij gemaakt op 21 oktober 2011.
Helaas ging de bloei niet door. De bloemen verschrompelden plotseling na het naar binnen halen vanuit de kas naar huis toen het licht begon te vriezen. Ergens wel logisch dat dit is gebeurd maar ik kan de plant moeilijk laten bevriezen natuurlijk. Jammer, volgende keer beter denk ik dan maar.
Op 15 maart 2012 vormt zich opnieuw een bloemknop, bestaande uit 8 bloemknopjes. Op 4 april 2012 zag dit er zo uit....
Ik heb goede hoop dat het nu wel gaat lukken. De plant moet absoluut blijven staan zoals die staat, anders vallen de knopjes af.
De knopjes worden steeds "boller". Het zal nu niet zo lang meer duren voor de eerste bloem verschijnt. Deze opname maakte ik op zondag 15 april 2012.
Woensdag 25 april 2012. Het zal niet lang meer duren voor de eerste bloem(en) zich laat/laten zien.
De spanning neemt toe.
En weer mislukte het. De bloemen ontwikkelden zich niet verder en vielen af.
Op de foto hieronder zie je het resultaat. Het lijkt of de bloemen zijn uitgedroogd en voelen slap aan. Te weinig vocht??
zaterdag 17 september 2011
Hoya engleriana
Deze Hoya engleriana is een echte plant voor in een hanging basket. De bloemen lijken sterk op de bloemen van de Hoya lanceolata (bella) en de geur is eveneens fris. Er groeien slechts 4 bloemen aan een umbel. De blaadjes zijn klein. De bloei zou gestimuleerd worden door verschil in dag- en nachttemperatuur. Het zou geen makkelijke plant zijn, die het beste zou groeien in orchideeën aarde en dan in een kleine pot. We zullen zien hoe deze het gaat doen. Deze Hoya engleriana kocht ik eveneens bij Paul Shirley.
Bezoek aan Paul Shirley
Donderdagmiddag, 15 september 2011 hebben Gerrit van der Zee en ik een bezoek gebracht aan Paul Shirley in Boskoop. Paul is een echte kenner van Hoya's en is hier naar zijn zeggen sinds 1990 mee bezig. Dat was ook wel te merken want als iemand in Nederland verstand heeft van Hoya's dan is hij dat wel. Er is zelfs al een Hoya naar hem vernoemd. Op zijn site staat het volgende hierover geschreven:
Hoya paulshirleyi GPS 8845
This species was found on a collecting trip to Sulawesi in 1994. It is a fast-growing species and very easy to flower, producing flowers in abundance. However, the individual flowers last only a day or so. The plant can take half sun, half shade and the leaves will colour red in the sun. My friends Dale Kloppenburg and Ted Green were so kind as to name this species after me - fame at last!
We keken onze ogen uit in het kascomplex van Paul, wat een Hoya's! Hieronder een foto impressie van ons bezoek.
dinsdag 23 augustus 2011
Hoya darwinii (dark flower)
Dit is de Hoya darwinii, dark flower. Deze Hoya is bijzonder fraai doch lijkt ernstig te hebben geleden van de lange reis van Thailand naar mijn huis. Tot mijn grote opluchting bleek het bij deze soort normaal te zijn dat het blad "rondkrult". Dit komt in de natuurlijke vindplaats, de Filipijnen, ook voor en de bladeren zijn dan een welkome behuizing voor mieren. Het schijnt een moeilijke soort te zijn om te houden maar dat is dan voor mij een uitdaging om te te proberen deze onbewortelde Hoya groot te krijgen. De bloemen van de afgebeelde soort zouden donkerder zijn dan de nominaatvorm van de Hoya darwinii. De hoofdnerf aan de onderzijde van de bladeren van deze soort is rood gekleurd.
Hoya lacunosa "Eskimo"
Via internet bestelde ik deze bewortelde Hoya stek vanuit Thailand, genaamd Hoya lacunosa "Splash". Na enig zoekwerk op internet en in de mij ter beschikking staande boeken over Hoya's werd mij niet geheel duidelijk of deze benaming wel juist is. De toevoeging "Splash" zal allicht slaan op de zilverkleurige "spatten" op de bladeren, zoals op mijn foto is te zien. Wel een prachtige soort die je alleen al om het hartvormige "gespatte" blad, zou willen hebben. De eventuele bloei en bloemgeur, zoals ik die gewend ben van de "gewone" Hoya lacunosa, blijft dus nog een verrassing. Nadat Gerrit van der Zee een oproep had gedaan via Facebook werd het vrijwel duidelijk dat het hier gaat om de Hoya lacunosa Eskimo. Mijn dank gaat uit naar Gerrit en degenen die hebben gereageerd op de oproep.
Hoya finlaysonii
Deze onbewortelde stek van de Hoya finlaysonii kocht ik van Paul & Mary Hoogvliet. Deze Hoya heeft prachtig getekende bladeren, die lichtgroen van kleur zijn. De bloemen, waarvan de corona wit en de corolla wit/creme met bruine toppen zouden zijn, zien er fraai uit. Maar afwachten tot deze soort gaat bloeien.
donderdag 21 juli 2011
Hoya curtisii
Op woensdag 20 juli 2011 ontving ik van Yves Regnies uit Parijs deze onbewortelde stek van de Hoya curtisii. Een Hoya met een mooi klein druppelvormig blad met zilverkleurige vlekken. Het blad is vrij ruw. De bloemen schijnen naar verhouding tot het blad vrij groot te zijn. Opvallend bij de bloem is de sterk naar achteren gebogen corolla, die lichtgroen van kleur is. De corona is rose. Een mooie soort die het liefst vlak tegen een stronk groeit.
donderdag 14 juli 2011
Hoya lasiantha
Deze prachtige Hoya lasiantha gekocht van Fer en Urs Jansen in Wouw via Gerrit waarvoor dank. Dit is een van de mooiste soorten vind ik zelf. Prachtige bloemen die veel weg hebben van de Hoya praetorii. De bloemen van de Hoya lasiantha zijn duidelijk lichtgeel van kleur terwijl die van de Hoya praetorii meer diep oranje zijn. De bladeren van de Hoya lasiantha zijn ook duidelijk groter dan die van de Hoya praetorii. Ik ben nu in het bezit van beide soorten, waar ik erg blij mee ben.
Op 16 september 2011 ontdekte ik deze uitloper aan de Hoya lasiantha. Is dit het begin is van een bloemknop? De stek is in een kleine 3 maanden tijd aardig gegroeid. Ik wacht het met spanning af!
Abonneren op:
Posts (Atom)